Koliek bij paarden

Koliek is een uiting van pijn van een paard, meestal is de oorzaak buikpijn. Vaak komt het door een onschuldige kramp, soms echter is de oorzaak een verdraaiing of verstopping van de darm. Dat kan ernstig en mogelijk levensbedreigend zijn, doordat de darminhoud in de buikholte of de maag terechtkomt. Ook kan het paard door vochtverlies in shock raken. Zelfs als de oorzaak een eenvoudige kramp is, is snelle pijnstilling aan te raden om te voorkomen dat het paard blijft rollen.

Neem contact op

Hoe herkent u koliek?

Paarden met koliek vertonen vaak de volgende verschijnselen: krabben met het voorbeen, onrust, naar de buik kijken, trappen of bijten, rollen, op de rug blijven liggen of ernstig zweten.

Herkent u bovenstaande verschijnselen bij uw paard? Neem dan contact met ons op. Wij hebben verschillende specialisten die u verder kunnen helpen.

 

 

Paard DAP Skarsterlan

Wat te doen bij koliek?

Geef het paard geen eten en drinken meer, een muilkorf kan helpen. Probeer de pols op te nemen. De polsslag mag niet hoger zijn dan 40 slagen per minuut. Zorg dat het paard niet meer kan rollen, stil liggen mag wel. Ook kunt u een stuk met uw paard gaan wandelen.

Neem direct contact met ons op als:

 • Er sprake is van zeer heftige koliek;
 • Een lichtere koliek langer dan een half uur aanhoudt;
 • De polsslag oploopt boven de 40 slagen per minuut;
 • Het paard tevergeefs probeert te mesten of te urineren.

Wat doen wij bij koliek van uw paard?

Wij stellen u eerst een aantal vragen. Zoals hoe lang duurt de koliek, is de buikomvang toegenomen, komst er nog steeds mest of wind af, wanneer is het paard de laatste keer ontwormd, heeft het paard al eerder koliek gehad? Nadat wij u een aantal vragen hebben gesteld zullen wij het paard onderzoeken.

We letten bij het onderzoek op: polsslag, huidtempratuur en vochstatus, temperatuur, slijmvliezen. Ook voeren wij een stethoscopisch onderzoek naar darmgeluiden, gas en buikspanning. Indien nodig voeren wij ook een rectaal onderzoek uit, een onvervulde maag leeg hevelen, of een buikpunctie.

Als wij het onderzoek voltooid hebben start de behandeling. Een gebruikelijke aanpak is daarna:

 • Krampkoliek:
  Pijnstilling met een darmverslapper.
 • Verstopping:
  2 liter paraffine in de maag.
 • Verdraaiing of onbekende oorzaak:
  Doorsturen naar de kliniek.
Neem contact op

Oorzaken

Er zijn zeer veel mogelijke oorzaken. Deze zijn aan de buitenkant nooit te zien. Een aantal oorzaken zijn: parasitaire gastritis, Ileumobstipatie, maagulcera, lintworminfectie, plaveiselcelcarcinoom, obstipatie, maagoverlading, zandophopingen, maagimpaction, meteorismus, vergroeiingen, invaginaties, krampkoliek, liggingsveranderingen, enteritis, colitis X, spoelwormen, obstructies, paralytische ileus, meconiumobstipaties, strangulatie, ruptuur, afklemming in hernia’s, verlamming, afklemming door bride, wormaneurysma, peritonitis, ascites, gesteeld lipoom, aangeboren atresie.

Neem contact op

Bekijk ook onze andere diensten

Aanvullende onderzoeken

Soms is het nodig om aanvullend onderzoek te verrichten bij uw paard. Dit is geen enkel probleem ook hierin kunt u terecht b…

Lees meer

Wondbehandeling

Er zijn veel verschillende wonden, bij paarden is het veelal een scheurwond op de benen. Maar ook snij-, brand-, kneus-, ste…

Lees meer

Koliek

Koliek is een uiting van pijn van een paard, meestal is de oorzaak buikpijn. Vaak komt het door een onschuldige kramp, soms …

Lees meer