Gezelschapsdieren

Vaccinatie

Neem contact met ons op

Vaccinatie kat

Uw kat kan gemakkelijk een ziekte oplopen wanneer uw kat in aanraking komt met andere katten of buiten loopt. Daarnaast kan het ook zijn dat uw kat via ontlasting of water een ziekte oploopt. Wij raden aan om uw kat rond de leeftijd van 9 weken in te enten.

Vaccinaties kat

  • Kattenziekte
  • Niesziekte
Neem contact op

Niesziekte bij uw kat

Niesziekte is de meest voorkomende infectieziekte bij katten. Het is uiterst besmettelijk en katten kunnen er behoorlijk ziek van zijn. Door uitdroging kan de ziekte soms levensbedreigend zijn. De ziekte is te voorkomen door tijdige inenting. Als uw kat de ziekte heeft, geldt: hoe eerder de behandeling start, hoe groter de kans op genezing.

Hoe herkent u niesziekte?

Het kan zo zijn dat uw kat niest, maar dat hoeft niet. De slijmvliezen van de ogen en luchtwegen zijn aangetast, waardoor de kat ontstoken ogen, vieze neusuitvloeiing en soms blaren op de tong heeft. De kat heeft koorts en kwijlt veel. Het eten en drinken blijft staan. Longontsteking is een mogelijk vervolg. Zeker jonge katten kunnen heel ziek worden.

Heeft u vragen over de behandeling van de niesziekte? Of wat de oorzaken kunnen zijn? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.

 

Niesziekte is te voorkomen door uw jonge kat in te enten

  • Vanaf 9 weken na de geboorte;
  • Herhaling na een maand is noodzakelijk;
  • Daarna elk jaar een herhaalde inenting.

Vaccinaties hond

Honden kunnen in het dagelijks leven in aanraking komen met andere honden. Deze honden kunnen een ziekte bij zich dragen. Zo is het mogelijk dat uw hond ook besmet raakt. Dit wilt u natuurlijk niet. Daarom is het verstandig om uw hond in te enten. Het kan ook zijn dat uw hond door uzelf wordt besmet. Wij raden aan om uw pup in te enten en het vervolgens te herhalen.

Vaccinaties hond

  • Leverziekte;
  • Parvovirose;
  • Ziekte van Weil;
  • Hondenziekte.

Heeft u vragen over bovenstaande vaccinaties? Neem dan contact met ons op. Neemt u uw hond mee naar het buitenland? In veel landen is het verplicht om uw hond in te enten tegen hondsdolheid. Neem voor dat u naar het buitenland gaat contact met ons op.

Neem contact op

Vaccinatie konijn

Begin december 2015 zijn vanuit diverse delen van het land meldingen binnengekomen over acute sterfte onder konijnen. Op grond van het ziektebeeld en de gegevens die daarover beschikbaar kwamen, ontstond al snel het vermoeden dat het hier ging om een uitbraak van VHD (Viral Hemorrhagic Disease), ook wel Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD) genoemd, veroorzaakt door een nieuwe variant, namelijk het RHD2-virus.

Aantallen en verspreiding

Op basis van de huidige gegevens lijkt het RHD2-virus zich geografisch over het hele land te hebben verspreid, waarbij sterfte als gevolg van deze virusvariant in ieder geval bevestigd is onder tamme én wilde konijnen uit de volgende provincies: Limburg, Gelderland, Groningen, Overijssel, Utrecht en Zuid-Holland.

Om te voorkomen dat ook uw hobbykonijnen kunnen worden aangetast met dit dodelijk virus, kunnen de konijnen bij ons worden ingeënt. Dit wordt in clusters op de vrijdagmiddag in Joure gedaan. De reden daarvan is dat het vaccin zeer beperkt houdbaar is na aanprikken en dat het enten in clusters voor u ook voordeliger is. Wilt u uw konijn laten inenten, neem dan contact met ons op.

Wat kunt u zelf doen:

  • Voor particuliere eigenaren van konijnen die nog niet zijn gevaccineerd:
  • Ruimtes waar mogelijke besmette konijnen zijn geweest dienen grondig gereinigd te worden met water en zeep en daarna gedesinfecteerd te worden.
  • Voer geen (vers) gras of groente van buiten (moestuin) aan uw konijn.
  • Voorkom direct contact van uw konijn met konijnen uit het wild. Als er wilde konijnen in de buurt van uw huis voorkomen kunt u overwegen om uw konijn (tijdelijk) binnen te huisvesten.
  • Goede (hand)hygiëne is belangrijk om verspreiding van het virus te beperken; was uw handen extra goed met water en zeep vóór en na het voeren en verzorgen van uw konijn.
  • Pas op met besmette konijnenveldjes (besmet met urine van wilde konijnen). Via uw schoeisel kan het virus verspreid worden.
    Aangezien stekende insecten ook een rol kunnen spelen in de verspreiding, kan een goede insectenbestrijding ook bijdragen aan vermindering van het risico.
Neem contact op

Bekijk ook onze andere diensten

Blaasproblemen bij katten

Blaasproblemen is een veelvoorkomend probleem bij katten. Vaak veroorzaakt door stress of blaasgruis.

Lees meer

Chippen

Het chippen van gezelschapsdieren kan in veel gevallen belangrijk en soms verplicht zijn. Zo voorkomt u dat uw gezelschapsdi…

Lees meer

Loopsheid

Loopsheid bij uw hond is de vruchtbare periode van de teef. Lees hier wat u kunt doen als u hond loops is en wat dit inhoudt…

Lees meer
×

Neem contact op via WhatsApp
Klik hieronder om een chat te starten of stuur een mail naar mail@dierenartsenskarsterlan.nl

× Kunnen wij je helpen?