Paarden

Vaccinatie

Neem contact met ons op

Vaccinatie paarden

Bij vaccinatie wordt het paard een lichaamsvreemde stof toegediend om de weerstand te verhogen. Een natuurlijke infectie wordt daarmee voorkomen, of de verschijnselen worden in ieder geval sterk verminderd. Als een drachtige merrie wordt ingeënt, krijgt haar veulen de antistoffen via de melk binnen. Net als bij elke diersoort komen bij paarden vele virussen en bacteriën voor. Voor de verkrijgbare entingen is een drietal van belang: influenza, tetanus en rhinopneumonie (EHV).

Neem contact op

Rhinopneumonie

Voor een goede preventie tegen rhinopneumonie is het nodig om het paard minimaal twee keer per jaar te vaccineren. Het enten van één paard in een groep is niet zinvol. De gehele groep moet worden gevaccineerd voor een optimaal resultaat.

Er zijn drie verschijningsvormen

  • De ademhalingsvorm
    Infectie van de voorste luchtwegen, koorts, algemeen ziek zijn, eventueel dikke benen. Als complicatie kan een longontsteking ontstaan. Besmetting ontstaat vooral in direct neuscontact met andere paarden.
  • De abortusvorm
    Drachtige merries die worden besmet, kunnen aborteren. Ter preventie kan de merrie in de 3e, 5e, 7e en 9e maand van het drachtig zijn worden geënt. Verstandig dat er weinig tot geen contact is met andere paarden.
  • De neurologische verlammingsvorm
    Deze ontstaat als virusdeeltjes zich binden aan door het paard geproduceerde antistoffen. De grote delen kunnen aan de bloedvaten vast gaan zitten die naar de zenuwvezels lopen. Afsterving van deze zenuwvezels leidt tot de gevreesde verlamming.

Herpesvirus

Rhinopneumonie bij het paard wordt veroorzaakt door het Herpesvirus. Het kan zijn dat geïnfecteerde paarden geen ziekteverschijnselen tonen en dat het virus onder stressvolle omstandigheden opeens de kop opsteekt. De gevolgen kunnen dan ernstig zijn.

Influenza

Het is verstandig om het paard twee keer per jaar te enten tegen influenza. Voor wedstrijdpaarden is minimaal een jaarlijkse hervaccinatie verplicht. De basisenting tegen influenza bestaat uit twee entingen met een tussentijd van 4 tot 6 weken. De eerste vaccinatie voor een veulen dient op een leeftijd van 3 tot 6 maanden te gebeuren.

Het influenzavirus behoort tot de groep van de Orthomyxo virussen. Het veroorzaakt een infectie van de voorste luchtwegen, met eventueel hoge koorts, niet eten, algemeen ziek zijn en hoesten. Er kunnen door slijmvliesbeschadigingen secundaire infecties optreden. Veulens met onvoldoende antistoffen kunnen hieraan sterven. Bij volwassen paarden gebeurt dit zelden. Er bestaan meerdere stammen van dit virus. Sommige entstoffen kunnen het dier tegen meer dan één van deze stammen beschermen. Dit noemen we kruisimmuniteit. De vaccinatie influenza is erg belangrijk voor paarden.

Neem contact op

Tetanus

Preventieve enting tegen tetanus is van levensbelang voor het paard. De tetanusvaccinatie wordt vaak gecombineerd met de enting tegen influenza. De geadviseerde frequentie geeft het paard een goede bescherming.

Tetanus wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetanie. Een infectie kan ontstaan na een diepe streekwond of na een wondinfectie met veel weefselversterf. Paarden zijn hier erg gevoelig voor, en kunnen er bij onvoldoende behandeling aan sterven. Na infectie duurt het 7-10 dagen voordat de verschijnselen optreden. De gifstoffen die de bacterie produceert, leiden tot verkramping van spieren in het hele lichaam. Dit begint vaak met de kauwspieren; daarom wordt tetanus ook wel “kaakklem” genoemd. Deze stijfheid breidt zich uit naar de spieren van het hoofd, hals en benen. Als de kramp zich uitbreidt naar de tussenribspieren zal het paard door verstikking sterven.

Vragen over vaccinatie van paarden?

Bij dierenartsen Skarsterlân beschikken bij over veel specialisten die u alles kunnen vertellen over de vaccinatie van uw paarden. Mocht u vragen hebben, neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Bekijk ook onze andere diensten

Aanvullende onderzoeken

Soms is het nodig om aanvullend onderzoek te verrichten bij uw paard. Dit is geen enkel probleem ook hierin kunt u terecht b…

Lees meer

Wondbehandeling

Er zijn veel verschillende wonden, bij paarden is het veelal een scheurwond op de benen. Maar ook snij-, brand-, kneus-, ste…

Lees meer

Koliek

Koliek is een uiting van pijn van een paard, meestal is de oorzaak buikpijn. Vaak komt het door een onschuldige kramp, soms …

Lees meer