Wormen bij paarden

Paarden van elke leeftijd, elk ras en gebruikstype herbergen permanent parasieten in het lichaam. Wormen bevinden zich vooral in het maagdarmkanaal en kunnen de prestaties en gezondheid van het dier bedreigen. Regelmatig ontwormen is erg belangrijk. Paarden kunnen gedurende het gehele jaar worden besmet. Toch zijn de lente en de herfst belangrijke perioden voor een behandeling tegen parasieten. Dat geldt ook voor de eerste tijd na het veulenen.

Mogelijke ziekteverschijnselen zijn: slechte conditie en ruige vacht, te lang haar, trage verharing, verminderde of juist versterkte eetlust, koliek (heftige buikpijnen), bloedarmoede (dit veroorzaakt bleke slijmvliezen), diarree of juist verstopping, gestoorde en vertraagde groei.

Herkent u deze ziekteverschijnselen bij uw paard? Of denkt u dat uw paard wormen heeft? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Ontwormen en andere maatregelen

Regelmatig ontwormen blijft de beste bestrijdingsmethode. Paarden op de wei moeten vaker worden ontwormd dan paarden die op stal staan. Mestonderzoek kan helpen om de gewenste frequentie te bepalen.

Merrie met veulen

Ontwormingsbehandeling voor de merrie rond het veulenen, behandeling voor het veulen op de leeftijd van 1 week, gelijktijdige behandeling voor merrie en veulen bij het uitweiden, en vervolgens elke 6 weken tot het spenen, gelijktijdige behandeling voor merrie en veulen bij het opstallen en aan het einde van het weideseizoen.

Volwassen paard

Ontwormingsbehandeling bij het uitweiden, elke 6 weken een behandeling tot het einde van het weideseizoen, afzondering gedurende 2 dagen van de groep, plaats niet te veel paarden op dezelfde weide, verwijder eenmaal per week de mest van de weide.

Verweid daarnaast de paarden regelmatig naar een schone weide. Deze is gemaaid en gehooid, en het afgelopen jaar niet door paarden beweid. Zorg voor een goede afwatering van de weide en
reinig en desinfecteer de boxen met de hoge drukspuit met warm water om eitjes te verwijderen. Het is ook belangrijk om regelmatig de dekens en het bandagemateriaal te wassen en desinfecteren.

Belangrijk is om alle dieren uit de groep te behandelen en ook voor ieder nieuw paard wat daar bij komt. Wij houden rekening met de omgeving van het paard en de groep waarin het verblijft.

Op deze manier heeft u een gezond en parasietarm paard in de wei of op stal. Heeft u vragen over bovenstaande ontwormingsbehandelingen? Neem dan contact met ons op.

Twee criteria zijn belangrijk om te bepalen welke middelen we gebruiken:

 • Werkzaamheid
  Voor sommige middelen, zoals benzimidazoles, zijn bepaalde wormsoorten resistent. Door middel van een breed spectrum ontwormingsmiddel bestrijden we in één keer een groot aantal wormsoorten.
 • Veiligheid
  We stemmen het middel af op de leeftijd en het gewicht van het paard.

Soorten parasieten

Paarden kunnen verschillende parasieten oplopen.

Veulens

 • Spoelworm (parascaris equorum);
 • Veulenworm (strongyloïdes westeri).

Paarden op de weide

 • Kleine strongyliden (bijv. cyathostominae spp.);
 • Grote stronyliden (bijv. strongylus vulgaris);
 • Larven van de paardenhorzel (gasterophilus intestinalis);
 • Haarworm (trichostrongylus axei);
 • Lintwormen (bijv.anaplocephala spp.).

Paarden op stal

 • Aarsmade (oxyuris equi);
 • Spoelworm (parascaris equorum);
 • Veulenworm (strongyloïdes westeri).

Wormen bij paarden: hoe ontstaat een besmetting?

Eieren van maagdarmwormen komen overal in de omgeving van het paard voor: op het gras, in het hooi, het stro, het water en op de stalvloer. Het paard neemt dus continu wormeieren op. De eitjes of larven hebben zich al ontwikkeld, of ontwikkelen zich in het lichaam van het paard tot een volwassen worm in de maag of de darmen. Via de mest komen er bij het paard miljoenen eitjes weer uit, die op hun beurt weer andere paarden besmetten. Regelmatige ontworming doorbreekt deze parasitaire cyclus.

De parasieten kunnen zich in belangrijke organen bevinden die daardoor slechter functioneren. Zelfs een lichte besmetting kan de weerstand en de prestatie van het paard al verminderen. Parasieten kunnen in verschillende stadia aanwezig zijn: als ei, larve of volwassen worm.

Neem contact op

Kun je de wormen in de mest zien?

Dit is niet altijd het geval. De meeste parasieten zijn alleen zichtbaar onder de microscoop. Coproscopie is de naam voor een onderzoek waarbij we de verschillende soorten onderscheiden en tellen. Op basis van zo’n onderzoek kunnen wij een aangepast ontwormingsschema opstellen.

Parasieten die in de mest zichtbaar zijn:
Larven van de paardenhorzel lijken op dikke, bruine, geribbelde maden, larven van de kleine strongyliden zien eruit als kleine rode wormpjes van ongeveer 5 mm, het paard heeft dan veelal diarree. Spoelwormen zijn zeer zelden zichtbaar als witte wormen van enkele centimeters, segmenten van lintwormen zijn soms zichtbaar: langwerpig, wit, plat, ongeveer 5 mm.

Heeft u vragen over wormen bij paarden, wij adviseren u graag en helpen u graag verder. Neem contact met ons op.

Neem contact op

Bekijk ook onze andere diensten

Aanvullende onderzoeken

Soms is het nodig om aanvullend onderzoek te verrichten bij uw paard. Dit is geen enkel probleem ook hierin kunt u terecht b…

Lees meer

Wondbehandeling

Er zijn veel verschillende wonden, bij paarden is het veelal een scheurwond op de benen. Maar ook snij-, brand-, kneus-, ste…

Lees meer

Koliek

Koliek is een uiting van pijn van een paard, meestal is de oorzaak buikpijn. Vaak komt het door een onschuldige kramp, soms …

Lees meer