Paarden

Vruchtbaarheidsbegeleiding

Neem contact met ons op

Merriebegeleiding

Met behulp van vruchtbaarheidsbegeleiding proberen we het juiste moment van insemineren van de merrie te bepalen.
Het onderzoek van de merrie doen we met behulp van echoapparatuur.

Neem contact op

Gynaecologie en vruchtbaarheidsbegeleiding van uw merrie(s)

Zodra de dagen weer flink gaan lengen komen merries weer in cyclus. Bij verminderende daglichtlengte en dus in de winter ligt de cyclus van een merrie stil en wordt ze in principe niet hengstig.

Niet altijd is duidelijk of een merrie goed hengstig is en soms laat een merrie dat nou eenmaal niet goed zijn als er geen hengst in de buurt is. Uw dierenarts kan via rectaal onderzoek en met behulp van een echo-apparaat de baarmoedermond, baarmoeder en eierstokken beoordelen en zo het beste moment van insemineren, dan wel dekken bepalen. Bijkomend voordeel van deze manier van vruchtbaarheidsbegeleiding is dat ook de kwaliteit van de baarmoeder beoordeeld en een mogelijke (ongewenste) tweelingdracht voorspeld kan worden.

Eerste drachtcontrole:

Wanneer er maar één follikel geovuleerd heeft, kan de merrie op 18 dagen gecontroleerd worden op dracht. Indien bij de controle voor inseminatie meerdere follikels hebben geovuleerd, is er kans op een ongewenste tweelingdracht. In dat geval is het beter op 15/16 dagen te controleren.

Tweede drachtcontrole

Een tweede controle vindt plaats op 6 weken na inseminatie/dekking. Op dat moment is een duidelijke vrucht te zien met een kloppend hartje. Aangezien tussen de 3 en 6 weken dracht een hormoonomschakeling plaatsvindt, is dit een goed moment om te controleren of alles nog naar wens verloopt.

 

Merriebegeleiding

Merriebegeleiding houdt in dat de dierenarts de merrie begeleidt vanaf de hengstigheid tot de geboorte van het veulen een jaar later.

De cyclus van de merrie is seizoensafhankelijk. Zodra de dagen langer worden in het voorjaar komt de cyclus van de merrie op gang en begint ze hengstig te worden. In het najaar als de dagen weer korter worden stopt deze cyclus bij de meeste merries weer, deze periode noemen we de ‘anoestrus’

De draagtijd van een paard is bijna een jaar, ongeveer 11 maanden. Dus zal de merrie in het voorjaar of de zomer bevrucht moeten worden om in die periode het volgende jaar een veulen te krijgen.

In het voorjaar wordt de merrie weer cyclisch door toename van de daglichtlengte en kan dus gedekt worden. De cyclus duurt bij de merrie 18-24 dagen, waarvan ze 5-7 dagen hengstig is. Tijdens de hengstigheid groeien er op het ovarium (de eierstok) meestal meerdere follikels (‘eitjes’). Deze follikels produceren hormonen die leiden tot het gedrag dat we zien tijdens de hengstigheid. Voor eigenaren is het vele plassen en soms vervelende gedrag dat merries kunnen vertonen het meest opvallend.

Van de meerdere follikels op het ovarium zal er meestal 1 follikel doorgroeien en uiteindelijk ovuleren.

Na ovulatie ontwikkelt in de eierstok het zogenoemde ‘gele lichaam’(corpus luteum), deze produceert hormonen die de hengstigheid onderdrukken. Als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden wordt deze afgebroken, waardoor de merrie na 14-15 dagen opnieuw hengstig wordt en de cyclus opnieuw begint. Als de merrie wel drachtig is, wordt ze niet meer hengstig.

 

 

Bekijk ook onze andere diensten

Aanvullende onderzoeken

Soms is het nodig om aanvullend onderzoek te verrichten bij uw paard. Dit is geen enkel probleem ook hierin kunt u terecht b…

Lees meer

Vruchtbaarheidsbegeleiding

Met behulp van vruchtbaarheidsbegeleiding proberen we het juiste moment van insemineren van de merrie te bepalen.
Het onderz…

Lees meer

Wormen

Wormen bij paarden kunnen verschillende problemen veroorzaken. Regelmatig ontwormen is erg belangrijk.

Lees meer
×

Neem contact op via WhatsApp
Klik hieronder om een chat te starten of stuur een mail naar mail@dierenartsenskarsterlan.nl

× Kunnen wij je helpen?