Gezelschapsdieren

Blaasproblemen bij katten

Neem contact met ons op

Blaasproblemen bij katten

Blaasontsteking is een veel voorkomend probleem bij katten. Ook blaasgruis, blaasstenen of zelfs een gezwel kunnen tot vergelijkbare verschijnselen leiden. Raadpleeg daarom altijd de dierenarts als u een blaasontsteking vermoedt.

Neem contact op

Hoe herkent u blaasproblemen?

Het kan zijn dat uw kat vaak naar de kattenbak moet. Als uw kat een lange tijd op de bak zit en hierbij klaaglijk miauwt, terwijl er maar een klein plasje wordt geproduceerd kan het zijn dat uw kat blaasproblemen ondervindt. Het kan zijn dat er na enige tijd ook bloed in de plas zit.

 

Plaskaters

Een kater – al dan niet gecastreerd – die gruis in zijn urine heeft, noemen we een plaskater. Aangezien het laatste deel van de plasbuis van een kater erg nauw is, kan het gruis voor een verstopping zorgen. De kat kan dan zijn plas niet meer kwijt, waardoor de blaas overvol raakt en de nieren hun werk niet meer kunnen doen. De niervergiftiging die hiervan het gevolg is, kan binnen 36 uur dodelijk zijn. Dit is een spoedgeval waarvoor directe behandeling noodzakelijk is. De dierenarts zal de plasbuis doorspoelen of indien nodig tot een operatie overgaan.

Diagnose en behandeling

Allereerst zullen wij de urine onderzoeken. Soms is verder onderzoek nodig, zoals een echo of een röntgenfoto. Bloedonderzoek is ook een mogelijkheid.

Als het om een blaasontsteking mét bacteriën gaat, is deze vaak goed te verhelpen met een antibioticumkuur. Anders gaan we over op ontstekingsremmers. De andere bovengenoemde blaasproblemen vragen om een extra behandeling. Bij blaasstenen kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn. Bovendien wordt vaak een speciaal dieet voorgeschreven dat vergruizing in de blaas verhelpt en nieuwe vorming van gruis voorkomt.

Neem contact op

Bekijk ook onze andere diensten

Blaasproblemen bij katten

Blaasproblemen is een veelvoorkomend probleem bij katten. Vaak veroorzaakt door stress of blaasgruis.

Lees meer

Chippen

Het chippen van gezelschapsdieren kan in veel gevallen belangrijk en soms verplicht zijn. Zo voorkomt u dat uw gezelschapsdi…

Lees meer

Loopsheid

Loopsheid bij uw hond is de vruchtbare periode van de teef. Lees hier wat u kunt doen als u hond loops is en wat dit inhoudt…

Lees meer
×

Neem contact op via WhatsApp
Klik hieronder om een chat te starten of stuur een mail naar mail@dierenartsenskarsterlan.nl

× Kunnen wij je helpen?