Gezelschapsdieren

Sterilisatie en castratie

Neem contact met ons op

Sterilisatie of castratie

Wanneer u niet wilt dat uw gezelschapsdier zich voorplant is het verstandig om uw gezelschapsdier te castreren of steriliseren. Bij castratie van de teef worden de eierstokken en een deel van de baarmoeder verwijderd, de teef wordt niet meer loops. Bij castratie van de reu worden de zaadballen verwijderd.

Neem contact op

Waarom sterilisatie of castratie?

Er zijn een aantal voordelen van het steriliseren of castreren van uw gezelschapsdier. Zo zal een teef niet meer loops worden, is er geen sprake meer van schijndracht, de kans op melkkiertumoren wordt kleiner en de kans op suikerziekte neemt af.

Bij castratie, zal de reu minder last hebben van wegloopgedrag, de dominantie tegenover andere reuen neemt af, het territorium markeren met urine wordt minder en de reu heeft zo minder kans op een ontsteking van de prostaat.

 

Gewicht sterilisatie of castratie gezelschapsdier

Het is afhankelijk van het te bereiken volwassen gewicht van uw gezelschapsdier wanneer deze gecastreerd of gesteriliseerd kan worden. Dit verschilt per huisdier, voor een teef adviseren wij het te doen na de eerste loopsheid als uw hond een volwassen gewicht bereikt boven de 25 kg.  Wordt uw hond niet zwaarder dan 25 kilo dan is het advies om juist voor de eerste loopsheid te steriliseren.

Bekijk ook onze andere diensten

Blaasproblemen bij katten

Blaasproblemen is een veelvoorkomend probleem bij katten. Vaak veroorzaakt door stress of blaasgruis.

Lees meer

Chippen

Het chippen van gezelschapsdieren kan in veel gevallen belangrijk en soms verplicht zijn. Zo voorkomt u dat uw gezelschapsdi…

Lees meer

Loopsheid

Loopsheid bij uw hond is de vruchtbare periode van de teef. Lees hier wat u kunt doen als u hond loops is en wat dit inhoudt…

Lees meer
×

Neem contact op via WhatsApp
Klik hieronder om een chat te starten of stuur een mail naar mail@dierenartsenskarsterlan.nl

× Kunnen wij je helpen?