Landbouwhuisdieren

Uiergezondheid

Neem contact met ons op

Uiergezondheid landbouwhuisdieren

Uiergezondheid is zeer belangrijk voor elk melkveebedrijf. Wanneer een melkklierweefsel ontstoken is, is er sprake van een uierontsteking. Treedt er een infectie op in het uier, dan is een behandeling noodzakelijk. Samen met de melkveehouder wordt er jaarlijks een voorgenomen behandelwijze opgesteld wanneer er uierontsteking zich voordoet bij het melkvee.

Behandeling uierontsteking

Naast de financiële consequenties leidt uierontsteking ook tot veel ergernis bij melkveehouders, mede doordat uierontsteking (mastitis) zelden spontaan geneest en behandeling noodzakelijk is.

Onderzoek wijst uit dat melken met handschoenen de hoeveelheid bacteriën met 75% reduceert t.o.v. melken met blote handen. Ook zijn handschoenen makkelijker schoon te houden omdat ze glad zijn. Gebruik iedere melkbeurt nieuwe handschoenen. Vocht en vuil zijn een goede voedingsbodem voor bacteriën. Gebruik daarom altijd schoon en droog strooisel. Bacteriologisch onderzoek van de tankmelk is de eerste indicator voor een soort coli bacteriën in uw koppel. Bij hogere temperaturen kunnen bacteriën en schimmels zich sneller gaan ontwikkelen. Een aanvullend melkonderzoek vanuit de tank is hier een belangrijk hulpmiddel.

Door het toedienen van antibiotica kan uw melkvee genezen van uierontsteking. Hierbij adviseren wij u graag. Om te voorkomen dat uw landbouwhuisdier een uierontsteking oploopt kunt u er ook voor kiezen om uw dier te vaccineren tegen uierontsteking. U leest hier meer over vaccineren.

 

Uw landbouwhuisdier last van uierontsteking?

Vermoedt u dat uw landbouwhuisdier last heeft een van een uierontsteking? Schroom dan niet en neem contact met ons op.

Bekijk ook onze andere diensten

Aanvullende onderzoeken

Koorts is vaak een symptoom dat uw landbouwhuisdier een infectie bij zich draagt. Aanvullende onderzoeken kan daarom soms no…

Lees meer

Uiergezondheid

Uiergezondheid is zeer belangrijk voor elk melkveebedrijf. Wanneer een melkklierweefsel ontstoken is, is er sprake van een u…

Lees meer

KoeKompas

Een gezonde veestapel met Koekompas.

Lees meer