Ontwikkeling van het gebit en wat er mis kan gaan.

Neem contact met ons op

Bij een pup komen de melktanden ongeveer na 14 dagen door. Het melkgebit van een pup bestaat uit 12 snijtanden, 4 hoektanden en 12 kiezen. Op een leeftijd van 4 tot 7 maanden wisselt een pup het melkgebit voor een volwassen gebit. Het volwassen gebit bestaat uit 12 snijtanden, 4 hoektanden, 6 knipkiezen en 10 knobbelkiezen.

Tijdens de periode waarin een pup de tanden gaat wisselen kunnen de nieuwe tanden, die doorkomen irriteren. Daardoor willen veel pups in die periode op voorwerpen knabbelen.

Tijdens het wisselen en de ontwikkeling van de tanden kan er nogal wat misgaan. Soms komen de volwassen tanden niet precies op de goede plaats door en blijven de melktanden staan. Die blijvende melktanden geven vaak problemen omdat er veel viezigheid en plaque ophoopt tussen de volwassen tand en de melktand. Daardoor kan het slijmvlies gaan ontsteken. Twijfelt u of de tanden en kiezen goed gewisseld zijn? Laat dan uw dierenarts alle elementen controleren.

Ook kan de onderkaak minder snel groeien dan de bovenkaak. Dan spreken we van een overbeet. Of de bovenkaak kan minder snel groeien dan de onderkaak. Dan spreken we van een onderbeet. Bij een overbeet kunnen er problemen ontstaan doordat de hoektanden van de onderkaak steunen op het slijmvlies van het gehemelte. Daardoor kunnen drukplekken en wonden ontstaan.

 

Dit artikel is geschreven door dierenarts Yvette Boonman.
Op de foto staat dierenarts Pauline Rutjes.

×

Neem contact op via WhatsApp
Klik hieronder om een chat te starten of stuur een mail naar mail@dierenartsenskarsterlan.nl

× Kunnen wij je helpen?